Rákoscsabai piactér | Rákoscsaba

Rákoscsabai piactér

Az 1940-es években lebontott egykori Laffert kastély helyén felszabadult egy központi fekvésű nagyméretű szabályos alakú terület az akkori községházával szemben, amit a csabaiak még sokáig Bárókert -nek hívtak. A Péceli út mellett a kastély helyén jött létre Rákoscsaba új piactere, a mögötte lévő parkot pedig felparcellázták.

Nagyobb térképre váltás
Hetente kétszer tartottak piacnapot, ahol a csabai kistermelők a helyi lakosságnak adták el a terményeiket. Alkalmanként vásározó kézművesek is megjelentek, hagyományos paraszti gazdálkodáshoz eszközöket, a hagyományos öltözködéshez ruhaneműt, lábbelit kínáltak. Az állami kereskedelemben ezek a dolgok nem voltak kaphatók. A vásározóknak többnyire volt helyi megbízottjuk, aki összegyűjtötte az igényeket, és tudta, mikor jön a vásározó. Ezért többnyire nem pénzt kapott, hanem árengedményt a saját vásárlásainál. A piac fedetlen volt, asztalokról, földről árultak. Az első bódé a 60-as évek végén jelent meg, jó minőségű kenyeret árultak benne, valamelyik környező faluból hozták.
A jól megközelíthető nagy téren évente, valamikor májusban tartották a csabai búcsút, ami a jó adottságok miatt a környék legnagyobb ilyen eseménye volt. Már hetekkel korábban ide települtek a céllövöldék, a hajóhinták és körhinták, programot adva a helyi fiatalságnak. A búcsú napján ellepték a teret a fakanál, kézműves édesség és játék árusok. Az egész napos programon aki élt és mozgott a legalább egyszer biztosan megjelent. Hosszú sorok álltak a cukrászda előtt fagylaltért, az út túloldalán lévő Katolikus kör kerthelységében egész nap szólt a zene. Éjfélig tartott a bál ami általában azzal zárult, hogy a csabai ifjak virtusból összecsaptak a szomszéd faluból átrándult legényekkel. Ha vándorcirkusz tévedt felénk, az is itt telepedett le.
Ebben az időben főleg az idősebb emberek éltek helyi életet, ahogy öregedtek, egyre kevesebb lett a kistermelő. A fiatalok pedig inkább a városban vállaltak munkát, napközben ott tartózkodtak, és hazafelé, útközben vásároltak. Így a piac egyre jelentéktelenebb lett, a keresztúri korszerű piac megnyitása után a 80-as években a piac funkcióját vesztette. Az akkor még rendelkezésre álló teljes területet valamilyen új funkcióval közcélra is hasznosítani lehetett volna, de az élet mást hozott.



A piactér egyik fele beépült lakóházakkal, a másik felének a közepébe pedig egy élelmiszerboltot építettek. Az élelmiszerbolt két oldalán megmaradó két kis rész egyikén kisebb, ma is működő üzleteket építettek, a másik részén pedig egy gazdátlan óvóhely dombján buja növényzet tenyészik.


Copyright © Rákoscsaba - Powered by WordPress